Skrivet av: Alter Ego | 19 februari - 2007

Starta upp en ny blogg

Det första man bör göra är att mixtra sig fram och testa olika Teman ( blogg layouter ) som finns. Flera teman har olika funktioner, t.ex var man kan lägga sk. widgets.

Teman hittar man under presentationen och det är bara att klicka sig fram, testa och se vad som passar bäst. På vissa teman kan man göra en egen topp bild, ( custum header image ) medan andra går det inte att ändra så mycket på, det står under varje tema vad man kan göra.

Det går alltid när som helst att byta tema, dock kanske inte funktionerna ser likadana ut på ett tema som på ett annat.

När man så står under Presentation så har man sidebar-widgets

Widgets är färdiga funktioner, t.ex Bloggroll som inte går att ändra namn på. Det finns kategorier, Arkiv, Meta osv. Man drar dessa till sidofältet och flyttar om som man tycker passar bäst. Glöm inte trycka spara.

Även om man byter teman så finns dessa kvar, de är lika för alla teman, vill man ta bort eller lägga till något så gör man det.

Jag förklarar utförligare i ett annat inlägg vad man kan göra med de olika widgetserna ( funktions boxar )

Det nästa du kanske ska göra är att kontrollera dina inställningar, för vilka som får kommentera, om du vill ha mail när något kommenterats osv.

Kolla under Iställningar bocka av Medlemsskap om vem som helst utifrån skall få kommentera

När du är där så passa på att ändra till ett mer svenskt tidsformat.

Tidsskillnaden är 1 timme

Datumformat j M-Y ger datum månad och år Exempel: 19 Feb-2007

Tidsformat G:i ger tiden Exempel: 21:09

Gå sedan till Länken Diskussion och ställ in det som du vill ha det, det flesta väljer att man åtminstone måste skriva in en emailadress.

Under kommentarmoderation, skall du vara lite försiktig,

Man kan alltså spärra ip nummer, emailadresser osv. men var lite förskitig med de ord du ev vill stoppa. skriver du t.ex sex, så spärras allt som skrivs sex även om det är ett tal. Ett ord på varje rad är det som gäller

Däremot kan man under svartlista kommentarer skriva ut framförallt engelska ord, typ viagra och sånt som kan komma i spam. För att slippa en massa spam så kan man ställa in en siffra, jag har 2, fler länkar  än så i en kommentar är inte så vanligt.

Spam heter föresten har Askismet , så lägg till den widgeten. Håll också uppsikt under länken kommentarer där du också ser just skräpkommentarer eller sånt som kräver ditt godkännande för att publiceras, ibland så hamnar det kommentarer av misstag där.

Nu börjar det bli dags för att bygga upp bloggen .. det blir nästa avsnitt

Andra bloggar om: , , , , ,


Responses

 1. Jag har försökt mej på det där med tiden. Men nu står det 10:49. Kan det inte stå tex 22.49 istället så man vet att den skrevs på kvällen.
  Är det nått extra jag behöver ändra då?

 2. Det ska fungera om du gjort som jag skrivit, vad har du för tidzon inskrivit? Står det 1 där?

 3. Fy fan va du e bra!!*tummen upp*

 4. Tackar! WordPress var aningen mer komplicerat än ab bloggen vid första mötet. Antar att man vänjer sig snart.

 5. Ja jag skrev ett där. Men verkar inte funka endå, kan det ha med min layout att göra? Nee va? Ässh jag vet inte vad jag gör för fel?

 6. Men Love, var syns tiden hos dig? Jag ser den inte i dina inlägg, du kanske inte har ett tema som visar tid? Läser du möjligtvis på exempel texten ?

 7. Hej! Shit vad bra med en blogg för hjälp här!
  BRA initsiativ!

  Min fråga är hur man tar bort Widgets ur sidospalten?
  Jag har ångrat mig ang några jag dragit dit och nu får jag inte bort dom 😦

 8. Det är bara att dra ner widgeten till rutan under där de låg från början och glöm inte trycka spara ändringen, sedan.

  Har man flera text widgets, och man inte vill ha kvar texten i dem så går det bra att radera texten medan den ligger kvar i kolumnen, tryck spara gå tillbaka och dra ner textwidgeten till rutan under och tryck spara igen.

 9. Du har fel, Bloggroll går visst att ändra namn på, men man måste ändra språk till svenska, det är därför jag är här, för att ta reda på hur man ändrar språk på blogget. Är det någpn som kan hjälpa mig med det? Tack!

 10. Marin, du får nog förklara dig lite mer vad du vill ha hjälp med. Eftersom du vet att det går att ändra till svenska, men å andra sidan inte vet hur.

  Med ett gratiskonto som wordpress.com bloggar är så har man ingen kontroll över kodningen. Därför får man engelsk text i t.ex datum etc.
  Använder man däremot verktyget wordpress, så finns en språkfil att ladda ner. Men alla teman är inte översatta så vissa grejer får man koda om själv.

 11. Hi! I just would like to offer you a big thumbs up for
  the great information you have got here on this post. I’ll be returning to your blog for more soon.

 12. This is a topic which is near to my heart.
  .. Take care! Where are your contact details though?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: