Skrivet av: wpchjalp | 14 maj - 2007

Widgets i wordpress.com

Fråga: Jag undrar bara kort och gott – vad betyder dessa widgets och vad gör man i dessa:
Box.net file sharing
del.icio.us
Platial MapKit
Tag Cloud
Text 1

SVAR: 
Widgets är ju en slags boxar som är förkodade att göra en viss sak. Istället för att man skall behöva koda ‘finesser’ själv så lägger man in dessa förprogrammerade boxar. De underlättar helt enkelt layouten, då man kan flytta runt dessa som man vill i sidokolumnerna istället för att manuellt skriva in kod och behöva flytta på den om man vill möblera om.
Vissa behöver man bara skriva in en rubrik, användarnamn eller personlig kod i för att det skall fungera, medan andra till ex. text boxarna använder man just till att skriva text i eller lite html kod. Vanligt i en textbox är att man till ex. länkar till de topplistor man är med i.
Man kan ha upp till 9 textboxar och på så sätt lägga olika innehåll i de dem.
Jag har inte själv läst om Platial MapKit eller Box.net, men man hör nästan på namnen vad det är. Alla nya plugins, eller widget står på första sidan när man loggar in och kan då läsa om vad det är och hur man använder dessa.
Gick in och testade MapKit, som nu ligger i vänstra kolumnen. Det var inget svårt, man drar upp widgeten och spar, sedan öppnar man den och trycker på länken man får. Skriver in de uppgifter man vill ha med,land, ortskarta, adress eller vad man nu vill sparar och får då en kod. Den ska man klistra in i widgeten och sedan spara och vips har man en karta.

Boxnet, funkar så att man går till länken i widgeten, skaffar ett konto och sedan laddar man upp dokumnet, bilder, musik etc. som man sedan vill dela med sig av öppet i sin blogg.

Med Tag clouds, får man fram de sökord/taggar/kategorier man använder mest. Hos mig ligger den i högra kolumnen.
del.icio.us, används om man prenumerar på den tjänsten, då skriver man in sin url man har till den sidan. Det är en funktion som visar vilka inlägg man tycker är bra, så andra kan följa vad man bokmärkt/favoriserat. En annan form av diggit etc. alltså ett bokmärketställe. Du kan se hur det är upplagt på en som jag en gång startade


 

Andra bloggar om: , , , , ,

Annons

Svar

 1. Kanonbra att du tagit upp dessa funktioner! Jag har haft frågor kring dom också nämligen. Ska blogga om det också, när tid finns…

 2. Jag undrar om man kan göra länkar klickbara i blogrollen? Har Misty by Sadish som motiv. Hur jag än försöker så går det inte. Vill göra V-Bettans länk klickbar.

 3. Nu hänger jag inte med riktigt. Du har länkarna i bloggrollen klickbara. Menar du möjligtvis den widgtes du lagt in med säkerhetsnålen?
  Isåfall beror det på hur du vill koda.
  Vill du göra bilden klickbar direkt till hennes inlägg så ska du skriva`
  <a href=”http//vendettanbettan.wordpress.com/2007/06/12/en-liten-bloggide/” rel=”nofollow”> </a> `
  ( du har fått med dubbla http:// i länken )
  Vill du bara ha länken så skriver du url:en som står vid href
  Jag får inte in din bildkod den visar sig inte, men man skriver url och sedan direkt bildtaggens url innan du slutar med sluttagg a

 4. Ja, det handlar om klickbara länkar i widgets. Ska prova nu om se om det funkar.

 5. Jag la in koden ovan i widgeten men det blev inte klickbart i alla fall. Vafan gör jag för fel?

 6. Du har fortfarande 2 st http://
  alltså blir det fel 🙂

  Du har ju lyckats med dina ikonbilder att länka till andra ställen, titta i den widgeten, så kanske du ser felet.

 7. Nu har jag bara en http:// – ändå funkar det inte.
  Jag skriver ett inlägg – laddar upp bilden så jag får koden. Länkar till inlägget och kopierar sen över till widgeten – är det så man ska göra?
  När jag klickar på säkerhetsnålen kommer en ny ruta upp med bilden. Platt fall. Kan man få klickbara länkar i widgeten. Klickar jag på mina ikoner så kommer ju bara bilden upp i ett nytt inlägg.
  Trevlig midsommar!
  <strong>SVAR:</strong>
  Jag tror du missförstår mig,
  Antingen så gör man en vanlig länk med text, då skulle det i detta fall bli

  <a href="http://vendettanbettan.wordpress.com/2007/06/12/en-liten-bloggide/" rel="nofollow">

  Vill man däremot göra en bild som länkar till inlägget så skall man lägga in koden för bilden där texten normalt skall vara, dvs där det nu står ”Säkerhetsnålen och If”
  koden för bild, man då lägger in där är

  </a>

  Skriver man bara bildkoden som du nu gjort så blir det ingen länk mer än till bilden i så fall.

 8. Tror du missförstår mig.
  Antingen så gör man en vanlig textlänk i detta fallet så skulle det bli
  ` Säkerhetsnålen och IF `
  Vill man istället lägga till en bild som länkar till inlägget, så skriver man in bild urlen, ipå det ställe där texten ska ligga i detta fall ”Säerhetsnålen och IF”
  kod för bild du då ska skriva in blir då
  ``
  om nu koden blir synlig

 9. Jag vill bara veta om det går att göra det klickbart i widgeten – kan jag länka till Bettans inlägg i widgeten. Kan du skriva precis hur jag ska göra vore jag tacksam. Är normalbegåvad men fattar inte i nuläget. Ha, ha, ha…. hur knäppt det kan bli!

 10. Don´t bather any more. Kollade mejlen och där låg allt så fins paketerat – så nu är Bettans nål klickbar. Härligt när det funkar! Trevlig fortsättning efter midsommar också…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: